Lektion 3

Lektion 3

GUIDE FÖR GRUNDLÄGGANDE WEBBLÄSARKUNSKAPER

Du är ju redan här, men hur kommer du hit nästa gång? Jo…..

Starta datorn. Du blir förmodligen tillfrågad om ditt användarnamn och lösenord. Skriv då in dessa. Nu skall operativsystemet och program m.m. laddas in . Det kan ta lite tid beroende på hur mycket som skall göras.
(När du senare skall stänga av datorn, gör du det genom att klicka på knappen ”Start” längst ned till vänster. I det fönster som nu dyker upp klickar du på ”Stäng av” och/eller ”Logga ut”.)

Webbläsare

Du måste ha en internetuppkoppling för nu skall du ta fram din webbläsare. En webbläsare är till för att visa innehållet på Internet (text, bilder, ljud eller film). Klicka på knappen ”Startmenyn” längst ned till vänster. I det fönster som nu dyker upp klickar du på ”Alla program”. Nu får du en förteckning över alla program i datorn. Här skall du klicka på din webbläsare – den vanligaste heter ”Internet Explorer”. Det finns dock flera andra, som t.ex Netscape, Mozilla Firefox, Safari, Google Chrome, Opera m.fl. (Förmodligen har du någon genväg till din webbläsare så du lättare får fram den.)

Hemsidan

Nu skall du ladda in SKPF53:s hemsida i webbläsaren. Det gör du genom att skriva in adressen ”http://skpf53.se/” i adressfältet högst upp till vänster i webbläsaren. Det räcker dock att du bara skriver ” skpf53.se ” (skriv bara det mellan citationstecknen).

That´s it! Det var många ord om det som snart är självklart, men inte alls givet innan man har lärt sig alla termer och konstigheter. Nu skall du se något som liknar det du ser på bilden härunder.

Anvisningar och bilder i guiden kan avvika något från det du ser, eftersom det finns flera olika operativsystem och webbläsare. Här har vi använt Microsoft Windows (Windows 7) resp. Internet Explorer. Principer och tillvägagångssätt är dock mycket lika i de olika systemen.

Webbläsarens funktioner

1. Överst i webbläsarens fönster finns tre knappar för storlek, dölja och avsluta.

Om du klickar på den första knappen flyttas webbläsaren/hemsidan till aktivitetsfältet (längst ner på skärmen). Där visas den som en ikon . Senare kan du ta fram den igen, genom att klicka på ikonen.

Den mellersta knappen ser ut så här om webbläsaren täcker hela skärmen (Full Screen), och så här om den täcker en del av skärmen. Om du klickar på den övergår webbläsaren i delskärmsläge resp. fullskärmsläge.

Den högra knappen klickar du på för att avsluta.

2. I nästa rad kan du bläddra fram och tillbaka, skriva in webbadresser och se framtagna hemsidor.

Framåt- och bakåtpilarna använder du för att hoppa fram och tillbaka mellan sidor du nyligen besökt (webbläsaren kommer ihåg var du har varit).

Du kan skriva in adressen till en sida manuellt. Det gör du i adressfältet (”skpf53.se”)och trycker Enter. Oftast finns det en liten nedåtpil till höger i adressfältet. Klickar du på pilen dyker det upp exempel på adresser du besökt tidigare. När du besöker en sida öppnas en flik till höger om adressfältet med din aktuella sidas namn (här ”Välkommen”). Du kan ha flera flikar, och kan då öppna dem genom att klicka på önskad flik. Du kan också stänga önskad flik genom att klicka på x:et till höger i resp. flik. Till höger om dina aktiva flikar finns en liten ruta. Om du klickar du på den öppnas en ny flik med en tom sida, som du kan använda för att besöka en ny webbadress utan att lämna sidan du var på förut.

3. Webbläsarens menyrad innehåller alla kommandon du kan utföra.

Vi skall dock här bara visa ett, som kan vara användbart, om du behöver förbättra läsbarheten, nämligen zoomfunktionen. Klicka på ”Visa” i menyn. I den nya meny som dyker upp placera pekaren över texten ”Zooma”. Ny dyker ytterligare en meny upp. Flytta pekaren sidledes till den nya menyn och ner till den förstorings-/förminskningsgrad du önskar och klicka på den.

4.Huvudfönstret.

Och här dyker hemsidan upp. Vi skall titta närmare på hemsidan lite senare. Här noterar vi bara en funktion, nämligen rullningslisten längst till höger, som kommer upp när sidan är längre än vad som får plats i webbläsarfönstret. För att rulla texten upp eller ner klickar du på handtaget i rullningslisten med vänster musknapp, håller den nedtryckt och drar uppåt/nedåt och släpper den när du är nöjd. Du kan alternativt klicka på de små uppåt-/nedåtpilarna längst upp resp. ner i rullningslisten för att rulla enstaka rader. En rullningslist kan också komma upp i nederkanten om sidan är bredare än vad som får plats i webbläsarfönstret.

Ändra storlek och position
Om du inte befinner dig i fullskärmsläge, kan du ändra storleken på webbläsarfönstret genom att flytta muspekaren till yttersta kanten av fönstret. Precis när du passerar kanten, övergår muspekarens pointer till en dubbelriktad pil ; ; eller ,beroende på om du närmar dig från sidan, uppåt,nedåt eller mot något hörn. Då trycker du på vänster musknapp, håller den nedtryckt och för musen utåt eller inåt. Resp. kant följer då med. När du är nöjd släpper du musknappen, och du har ändrat storleken på webbläsarfönstret.

Du kan flytta hela webbläsarfönstret genom att klicka längst upp någonstans i ramen på webbläsaren ( 1. och 2. på bilden i föreg. avsnitt), hålla vänster musknapp nedtryckt och röra musen åt något håll. När du är nöjd släpper du musknappen.

HEMSIDA SKPF53.SE – grundläggande instruktioner

Hemsidan är uppdelad i två vertikala fält – till vänster menyfältet och till höger textfältet. Menyn använder du för att förflytta dig mellan hemsidans olika sidor och i textfältet ser du det vi vill berätta för dig. När du laddar in hemsidan (skriver ”skpf53.se” i adressfältet), kommer du automatiskt in på ”Välkommen”-sidan.

Hemsidans Menyfält

Här växlar du mellan hemsidans olika sidor genom att klicka på önskad menyrad. Den menyrad som du är inne på för tillfället har en ljusare bakgrundsfärg. Det finns tre menyrader som har undermenyer. Dessa har ett ”>” efter texten. När du klickar på en sådan menyrad, kommer undermenyn upp och ”>” ersätts med ”?”. (Det går att klicka med höger musknapp på önskad menyrad och välja ”öppna i ny flik” eller ”öppna i nytt fönster” istället.)

Under menyn finns ännu en knapp ”HJÄLP”. När du klickar på den kommer du hit. Den finns bara på ”Välkommen”-sidan, så om du är på någon annan sida och behöver hjälp, klickar du på ”Välkommen” och sedan på ”HJÄLP”. Den kommer upp i en ny sida, som du antingen kan stänga (röda krysset längst upp till höger i webbläsarfönstret) eller dölja genom att ta fram hemsidan, som då ligger under hjälpsidan eller flytta så att den frilägger hemsidan.

Längst ner i menyfältet finns en besöksräknare.

Hemsidans Textfält

Välkomstsidan innehåller – åtminstone tills vidare – först ett försök att skapa intresse för vårverksamhet och vår hemsida, inte minst för ovana surfare och rena nybörjare. Detta inte bara för att det är så förträffligt, utan också för att vi som har speciella funktioner inom SKPF skall kunna delge information och skapa kunskap och intresse för vår organisation på ett enklare och effektivare sätt. Om detta lyckas kan vi få bättre och snabbare kommunikation samt utökat intresse från våra medlemmar.

SKPF Alingsås-sidan Här finns en kort presentation av SKPF av vår förbundsordförande. Här finns också en kort presentation av vår avdelning SKPF avd.53. Här kan du klicka dig fram till en förteckning över samtliga SKPF:s avdelningar – information om dem samt ta fram deras hemsidor. Här kan du också klicka dig fram till SKPF:s handlingsprogram och de fullständiga stadgarna. När du klickar på ”SKPF Alingsås” kommer tre undermenyer fram ….

Undermenyerna Styrelsen, Årsmöte och Möten får tala för sig själva.

Verksamhet-sidan ger allmän och aktuell information om pågående och kommande verksamheter. När du klickar på ”Verksamhet” kommer fem undermenyer fram ….

Undermenyn Kurser ger en förteckning över aktuella kuser. Dessutom finns en knapp över och en under texten ”SvartVit o. större text”. Klickar du på någon av dem, kommer texten att bli svart på vit botten och 50% större. Detta är ett test för att utröna om behov finns. Synpunkter? Hör av er.

Undermenyerna Månadsmöte,Resor och Torsdagsklubben talar för sig själva.

Undermenyn Vad Händer När är en sammanfattning av all verksamhet.

Medlemmar-sidan innehåller lite ”reklam” för SKPF samt information om hur man blir medlem. Den innehåller också en länk till ett formulär som skall fyllas i för medlemskap i SKPF. När du klickar på ”Medlemmar” kommer tre undermenyer fram ….

Undermenyerna SKPF pensionär, Hälsa och Div får tala för sig själva.

Reportage-sidan får tala för sig själv.

Bildgalleri-sidan innehåller ett antal utvalda bilder i förminskat format. Om du klickar på någon av dem, kommer den upp i större skala i ett nytt fönster, där du sedan kan bläddra fram och tillbaka genom alla bilderna. OBS! Bilder är mycket större än text, varför det kan ta lång tid att ladda upp dem (beroende av hastigheten på din förbindelse).

Länkar-sidan innehåller mycket matnyttigt och roligt i form av länkar till föreningar, myndigheter, tidningar, spel, nöjen m.m.

Kontakt-sidan innehåller uppgifter om adress och kontaktuppgifter till SKPF Alingsås. Här finns också ett kontaktformulär som du kan fylla i om du vill meddela oss något. Vi vill gärna ha dina synpunkter och kommer att svara, om du så önskar, så fort vi kan. Här finns också en Blogg/Gästbok. Klicka på ”Gästbok” så kommer du till ett formulär, som du fyller i och sedan klickar på ”Skicka”. OBS! Din kommentar kommer sedan upp på denna sida, och kan läsas av alla som tar upp denna sida. Sidan kommer inte upp i ett nytt fönster, så du får antingen klicka på tillbakaknappen längst upp till vänster i webbläsaren eller klicka på ”Tillbaka till hemsidan” längst ner på formuläret. Detta är ett ”knyckt” formulär, så du får stå ut med lite reklam!

Vi vill gärna ha kontakt med våra medlemmar – och även andra – , så tveka inte att ge dina synpunkter/ idéer till oss eller alla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *