Receptsamling

Vi gör nu en receptsamling som skall ligga i vårt bibliotek under dokument. Vi gör där tre mappar: Mat, efterrätter och bröd. I mappen mat lägger vi in två undermappar för kött resp. fisk. Vi letar sedan efter några lämpliga recept i t.ex. Arlas receptsamlingar. Här kopierar vi utvald text och för över (klistrar in) i WordPad (eller annan textredigerare). Efter viss redigering i WordPad sparar vi filen (spara som…) i lämplig mapp i bibliotekets dokumentmapp.

1. Förbered mappstrukturen.

Ta fram Utforskaren och klicka dig fram till Bibliotek/Mina dokument. KlickaNy mapp, skriv ”Mat” och tryck Enter. Klicka på Ny mapp igen, skriv ”Efterrätter” och tryck Enter. Klicka på Ny mapp igen, skriv ”Bröd” och tryck Enter. Nu har vi tre undermappar i Bibliotek/Mina dokument, nämligen mat, efterrätter och bröd, men inte i den ordningen. De har förmodligen sorterats i bokstavsordning. Om du vill ha en annan ordning gör t.ex. så här: Högerklicka på Mat och klicka på Byt namn. Mat blir nu markerat (blått). Klicka på det blåmarkerade Mat (blåmarkeringen försvinner). Klicka igen före M:et i Mat eller använd piltangenterna så att muspekaren (blinkar) står före M:et i Mat. Här skriver du 1- så att det nu står 1-Mat. Ändra på samma sätt Efterrätter och Bröd så att det nu i stället står 2-Efterrätter och 3-Bröd.
Vi skall nu lägga in undermapparna Kött och Fisk under Mat. Dubbelklicka på 1-Mat. Denna mapp är mycket riktigt tom (Denna mapp är tom). Klicka här på Ny mapp och skriv 1-Kött. Klicka på Ny mapp igen och skriv 2-Fisk.Nu har du en första mappstruktur för vår receptsamling. Den kan du sedan utvidga eller ändra efter behag. Men nu skall vi fylla den med lite innehåll!

2. Hämta ett recept.

Ta fram Internet Explorer (IE) och gör en Googlesökning på t.ex ”Recept Arla” och tryck Enter. Du får nu en mängd förslag. En bit ner på den sidan som nu dyker upp ser du Arlas egen hemsida. Klicka här på t.ex. Kyckling. På den sida som nu dyker upp klickar vi någonstans i kycklingreceptet och vi kommer till huvudsidan för receptet på ”Ugnsstekta kycklingklubbor med jordärtskockor och svamp”. Här skall vi nu kopiera över bild och text till en ordbehandlare typ WordPad (eller Word eller Open Office eller …). Vi använder oss av WordPad, eftersom den finns på alla Windowsdatorer.

3. Förbered filöverföring.

Vi tar nu fram WordPad genom att klicka på Startknappen, skriva ”wordpad” i sökfältet och klicka på ”WordPad” när det kommer upp. (Du kan alt. hitta Wordpad i ’mest använda program’ som dyker upp när du klickar på Startknappen. Alt. kan även WordPad finnas på Aktivitetsfältet eller som genväg på skrivbordet om den har blivit inlagd här.) Ändra nu storleken på WordPadfönstret så att det täcker drygt halva skärmen och flytta den åt ena sidan. Ta fram IE (kycklingreceptet) och ändra storlek även på den till drygt halva sidan och dra den till andra sidan. Du kan nu aktivera växelvis WordPad och IE genom att klicka på fältet högst upp på resp. sida.

4. Kopiera receptet i IE till WordPad.
Det går i princip att överföra hela receptet på en gång (dock ej bild och text samtidigt i WordPad), men så här i början tar vi det bit för bit. Bilden ligger överst, så vi börjar med den.

4a. Kopiera över bilden
Sätt muspekaren på bilden i receptet, tryck ner vänster musknapp, håll den nedtryckt och dra den över till Wordpad, där du släpper mesknappen. Har du tur så funkade denna enkla metod. Men det kanske inte fungerade. Då prövar vi nästa metod. Sätt muspekaren på bilden igen (se till att ingenting annat är markerat), högerklicka och klicka på Kopiera på menyn som kommer fram. Nu finns bilden i Utkast (den osynliga behållaren). Gå över till WordPad och markera (klicka på) den plats där du vill placera bilden, högerklicka och klicka på Klistra in. Och där kom bilden fram. Den är onödigt stor, så vi förminskar den genom att markera (klicka på) den. Nu kommer det fram små fyrkanter runt bilden där vi kan placera muspekaren. När pilen övergår till en dubbelpil trycker vi ner vänster musknapp, håller den nedtryckt och drar tills vi får önskad storlek, då vi släpper musknappen.

4b. Kopiera över rubriken.

Markera rubriken (Ugnsstekta kycklingklubbor med jordärtskockor och svamp) genom att dra över texten med vänster musknapp nedtryckt över texten. Tips! Det är många gånger enklare att markera från slutet till början. Högerklicka nu på den markerade (blå) texten och klicka på Kopiera. Gå över till WordPad och markera den plats där du vill placera rubriken (du kanske behöver trycka Enter för att få ny rad). Högerklicka och klicka Klistra in, och där sitter rubriken. Redigera texten genom att ändra textstorlek till t.ex. 20px, textformat till t.ex. Arial och ev. en ny textfärg till t.ex. röd.

4c. Kopiera över övrig text.

Kopiera först den vänstra spalten (Ingredienser) och sedan den högra (Gör så här:) på samma sätt och redigera texten efter behag.

5. Spara filen i Bibliotek/Mina dokument/Recept/Mat/Kött.

I WordPad klicka på den blå fältet längst upp till vänster och klicka på Spara som. I Utforskaren, som nu kommer upp klickar du dig fram till Bibliotek/Mina dokument/Recept/Mat/Kött. I fältet Filnamn längre ner ger du filen ett lämpligt namn t.ex. ”Kycklingklubba”. (I fältet Filformat skall det nu stå ”rtf” som är ett format, som kan läsas av många ordbehandlare). När du nu klickar på Spara har du en ny fil Bibliotek/Mina dokument/Recept/Mat/Kött/Kycklingklubba.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *