Lektion 4

Hämta målarbild på IE och spara i ny mapp.

1. Starta Internet Explorer och gå in på Google.se om du inte redan är där (som startsida).

2. Skriv ”bilder” i sökfältet och gå ner till ”bilder att färglägga” och klicka där. Nu kommer det upp ett antal förslag. Klicka här på ”Bilder på bilder att färglägga”. Nu kommer det upp en massa bilder.

3. Välj ut en bild och högerklicka på den. Klicka på ”Spara bild som…”. Utforskaren kommer upp

4. Klicka på ”Mina bilder” i vänsterfältet i Utforskaren (klicka på de små vita pilarna vid Bibliotek och Bilder). Kontrollera högst upp att du är i mappen Bibliotek/Bilder/Mina bilder.

5. Klicka på ”Ny mapp” i fältet under adressfältet. En ny mapp dyker upp med namnet blåmarkerat (om inte högerklicka på den nya mappen och klicka på ”Byt namn”). Skriv t.ex. ”2013”. Vi har nu skapat en ny mapp och givit den namnet ”2013”.

6. Dubbelklicka på den nya mappen ”2013” och kontrollera högst upp i adressfältet att vi är i Bibliotek/Bilder/Mina bilder/2013. Klicka på ”Ny mapp” i fältet under adressfältet. En ny mapp dyker upp, som vi kallar t.ex. ”Målar bilder” på samma sätt som under punkt 5. Vi har nu skapat en ny undermapp till mappen ”2013” och givit den namnet ”Målarbilder”. Dubbelklicka på den och kontrollera att du är i mappen Bibliotek/Bilder/Mina bilder/2013/Målarbilder.

7. Vi är fortfarande under kommandot Spara som… och kommer att spara här. Men vi passar på att också ge filen ett nytt namn. I fältet ”Filnamn:” markerar vi namnet (untitled eller något liknande) och skriver ett nytt namn t.ex. ”KalleAnka” eller något betecknande för den bild du valt. Klicka nu på ”Spara” längst ner, och du har sparat filen Bibliotek/Bilder/Mina bilder/2013/Målarbilder/KalleAnka. Du kan kontrollera genom att ta upp Utforskaren igen och klicka dig fram till filen.

8. Passa på, medan du är på webbsidan med alla bilderna, att ladda in några fler bilder till din Målarbilder-mapp. Högerklicka på vald bild och välj ”Spara bild som…” – i Utforskaren kontrollera att du är i rätt mapp – ändra filnamnet och klicka på Spara.

 

 

Arrangera ”Målarbilder” och lägg till text i WordPad.

1. Öppna Wordpad (dubbelklicka på ikon eller skriv ”wordpad” i sökfältet under Startknappen ock klicka på WordPad i förslagen som kommer upp).

2. Öppna Utforskaren och klicka dig fram till Bibliotek/Bilder/Mina bilder/2013/Målarbilder. Högerklicka på den bild du väljer och klicka på Kopiera. Bildfilen finns nu i behållaren Urklipp.

3. Ta nu fram WordPad (kanske ligger den bakom Utforskaren). Högerklicka där du vill ha bilden och klicka ”Klistra in”, och där sitter bilden.

4. Klicka utanför och under bilden och skriv t.ex. ”Kalle Anka”. Gå upp till menyn avsnittet ”Teckensnitt” och klicka på den lilla svarta pilen högst upp till vänster. I teckensnittsmenyn, som nu dyker upp, gå ner till ”Shadow” (står i bokstavsordning) och klicka på den. Klicka nu på den lilla svarta pilen vid teckenstorlek, gå ner till siffran 36 och klicka där. I menyn avsnitt stycke är förmodligen ett gult fält som markerar vänsterjustera. Klicka på fältet till höger om detta – Centrera.

5. Klicka nu på bilden i WordPad (markera den). Bilden blir markerad med en ram och 8 mindre svarta fyrkanter. Sätt markören på fyrkanten längst ner till höger tills pekaren blir en dubbelriktad pil, tryck ner vänster musknapp, håll den nedtryckt och dra bilden så att den nästan fyller bredden och släpp musknappen. Justera ev. ytterligare genom att dra fyrkaterna på samma sätt. Texten har följt med och är nu fortfarande under bilden. Om något går fel kan du gå tillbaka med den blå böjda pilen allra längst upp till vänster.

6. Allra längst upp till vänster finns ett mörkblått fält med bl. a. en liten vit nedåtpil. Klicka på den och gå ner till Skriv ut, gå till höger och klicka på Förhandsgranska. Här kan du göra vissa justeringar och se hur en utskrift blir. Är du inte nöjd, gå tillbaka genom att klicka på ”Stäng förhandsgranskning” och göra ytterligare justeringar.

7. När du är nöjd klickar du på den vita pilen i det mörkblå fältet längst upp till vänster, och klickar på ”Skriv ut” för att skriva ut. Detta har du kanske gjort förut, men kommer att gås igenom senare i kursen varför vi inte går vidare här.